Usługi rębakiem
Rębakowanie drewna to jeden z najpopularniejszych i najbardziej estetycznych sposobów na pozbycie się drewnianych odpadów powstałych w wyniku cięcia drzew / krzewów. Polega na oddzieleniu przez noże zainstalowane na bębnach lub tarczach rębaka kawałków drewna (zrębki). Odłupane zrębki są wyrzucane do tzw. cyklonu. Po ujednoliceniu wilgotności powstałe kawałki drewna są gotowe do dalszego wykorzystania. Rębakowanie to proces ekologicznej utylizacji drewna (w odróżnieniu np. od spalania), przyczynia się do uporządkowania terenu, kosztuje mniej niż transport drzewa, gałęzi. O zaletach rębakowania i ofercie firmy Dachy – Kaja można przeczytać poniżej.
Na czym polega rębakowanie?
Rębakowanie to proces technologiczny, który polega na przetworzeniu drewnianych odpadów, które powstały w wyniku wycinki drzew. Proces rębakowania jest bardzo wydajny i służy do zmniejszania i zwiększania objętości pozostałego drewna. Rębakowanie często kojarzone jest z rozdrabnianiem drewna. Czynności te mają podobne zastosowanie, jednak do rozdrabniania wykorzystuje się znacznie mniejsze maszyny, a powstały materiał stanowi gorszą wartość recyklingową. Dzięki rębakowaniu drewniane odpady mogą być ponownie wykorzystane w celach opałowych, produkcyjnych.
Zastosowanie zrębek drewna
Zrębki, które produkuje rębak mogą być wykorzystane w różnorodnych calach. Szerokie zastosowanie mają w ogrodnictwie. Można nimi dekorować ogród (zrębka może zastąpić kupowaną korę). Posłużyć mogą jako zasilanie kompostowników (następnie uzyskaną biomasę stosuje się do użyźniania i odżywiania podłoża). Za pomocą zrębek można ściółkować podłoże (pod krzewami, drzewami, roślinami kwasolubnymi). W branży meblarskiej ze zrębek tworzy się płyty pilśniowe i wiórowe. Są też wykorzystywane w przemyśle celulozowo – papierniczym. Odpadki rębakowanego drewna dobrze nadają się do grillowania i wędzenia mięs, ryb serów (z drzew owocowych – nadają się do grillowania / wędzenia mięsa czerwonego, drobiu, z olchy – do każdego rodzaju ryb i mięs, z buku – do jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny, ryb, z dębu – do ryb, drobiu i wołowiny). Drewniana zrębka może posłużyć też jako biomasa do opału.
Oferta firmy Dachy – Kaja
Firma Dachy – Kaja oferuje usługi w zakresie rozdrabniania gałęzi, krzaków. Posiadamy specjalistyczne urządzenie, które wyposażone jest w silnik diesla, o wysokiej wydajności. Rębak rozdrabnia gałęzie o dużym przekroju. Oferujemy usługi rębakowania pozostałości drewnianych odpadów pochodzących z wycinek, karczowania drzew oraz krzewów, z prac pielęgnacyjnych w ogrodach.
Cechy maszyn do rębakowania
Na rynku dostępne są różne rodzaje rębaków, dostosowane do potrzeb użytkowników. W zależności od ilości surowca drzewnego jaki chcemy zrębakować dobierane są odpowiednie maszyny (o dostosowanej mocy silnika i systemach tnących). Kluczowa jest też średnica gałęzi do zrębakowania (do niej dopasowany jest układ tnący). Maszyny posiadające bębenkowy system tnący trwalsze i wydajniejsze od tych wyposażonych w tarczę tnącą. Przykładowo rębaki GTS 1300H, czy GTS 900H to maszyny z bębnowym systemem tnącym. System ten posiada bęben z dwoma ostrzami i nóż kontrujący, który zamieszczony jest na ramie. Służy do precyzyjnego i szybkiego rozdrabniania surowca, który może być mokry (średnica 8/10cm). Rębaki powinny mieć solidną konstrukcję, wyważenie (łatwość w manewrowaniu, stabilność), łatwą obsługę i powinny być mobilne. Maszyny do rębakowania, które wyposażone są w wysokiej jakości silniki typu Honda (4 – suwowe, GX 390 (11KM), GX 270 (8,6KM) wyróżniają się bezpieczeństwem i niskim zużyciem paliwa. Posiadają też obniżony poziom emisji spalin. Zalicza się je do najlepiej wyciszonych (osiągany przez nie stopień hałasu jest niższy o 30 % od standardów Unii Europejskiej). Ważna w pracy z rębakiem jest również łatwość w jego obsłudze. Prosta obsługa wpływa na wydajność, bezpieczeństwo i szybkość pracy maszyny. Obsługa rębaka polega zazwyczaj (w zależności od rodzaju maszyny) na ustawieniu komina wyrzutowego, ładowania gałęzi do pojemnika, włączenia maszyny).